Rok
2022
Autoři
RNDr. Vlastimil Růžička, CSc.
Obsah

Před pár lety nás naložila Pat Palmer do svého stařičkého kempového auta a odvezla do divokých, neschůdných strání pohoří Guadalupe v Novém Mexiku. Její muž Arthur Palmer nám poté poskytl celodenní přednášku o hypogenních krasech a jeskyních, která vydala určitě minimálně za jeden semestr karsologie. Když jsme pak následující týden navštívili řadu významných novomexických hypogenních jeskyní, hned mi začalo vrtat hlavou, kde, blíž k našemu domovu, by šla vyčmuchat podobně fantastická krasová oblast.

Až letos na jaře. Náš vodácký výlet nás zavál na říčku Lëngaricë v j. Albánii. Řeka teče divokou hlubokou soutěskou, úzkou místy sotva 2 m, a je známá řadou termálních vřídel. V jejím ústí se otvírá kýčovitý pohled na kamenný osmanský most. Pod ním vyvěrá solidním průtokem jedovatě modrá termální minerálka a přímo nad vyvěračkou se černají portály jeskyní. Hned nás napadlo: „Tady to bude!“

Citace
Audy M., Bouda T., Bruthans J. & Růžička V. (2022): Albánské hypogenní jeskyně v oblasti termálních pramenů Vromoner na řece Sarandaporo (Hypogene caves in the Vromoner thermal springs area on the Sarandaporo River, Albania). Speleofórum 41: 42–51 (in Czech, English summary).

Fotografie